Mi a MEDIÁCIÓ?

Referencia oldal 

Életünk során gyakran félreértjük egymást. Magánéletben, párkapcsolatban, iskolában, munkahelyen, családban, üzleti életben. 

Ezeket a félreértéseket jó esetben maguk az érintett felek rendezik és tisztázzák, de időnként bebetonozódnak az álláspontok és nem sikerül a közeledés. Ilyenkor nagyon hasznos segítség a MEDIÁCIÓ, mely egy speciális konfliktuskezelési módszer. 

Lényege, hogy a két vitázó fél párbeszédébe bekapcsolódik egy segítő közvetítő, aki segít rendezni a konfliktust. Segít olyan megoldást találni, amely mindkét fél számára kielégítő. 

Feladata, hogy elősegítse a kölcsönösen elfogadható megoldások megtalálását és kidolgozását. Nagyon fontos, hogy a mediáció NEM a múltban vájkál HANEM egyértelműen JÖVŐ ORIENTÁLT!

A jövőben megvalósítható megoldások keresésére irányítja a figyelmet és az egyeztetést.

A mediátor - Irányított kérdései, átfogalmazásai, folyamatos visszajelzései segítik azt a folyamatot, melyben a nézeteltérés is nyugvó pontra juthat illetve a felek közben észrevétlenül tanulják az együttműködő kommunikáció fontos alapelemeit, hogy ezután könnyebben jussanak dűlőre önmaguk is egy-egy vitarendezés során. 

Egy beragadt vitának sok összetevője van.

  • tények
  • szándékok
  • feltételezések
  • érzések
  • gyanakvás
  • szükségletek

Ezeket érdemes külön választani, hogy meglássuk a sok fától az erdőt, amiben eltévedtünk. És ahogy az erdőben is jól jön egy szakképzett túravezető, úgy segít a mediátor is eligazodni a szándékok, gyanakvások, érzések, szükségletek, tények, érzések labirintusában.

Keress bizalommal, hisz nyugalmat, békét és új egyensúlyokat lelhetsz!

Tagja vagyok a Win-Win Gazdasági és Válási Mediátorok Országos Egyesületének - Lásd ITT

Igazságügy Minisztériumi Engedélyszámom: K-001087 

(megtekinthető itt - Igazságügyi Nyilvántartó Rendszer)