A valódi megoldásokért!

2019.11.20

Életünkben sok olyan dolog történik velünk, melyek okát, mozgatóját nem látjuk egyből. Ilyenkor természetes, hogy válaszok után kutatunk. Ám ez a a kutatás időnként elvisz bennünket profán magyarázatok felé is. Pl. ránk találnak a közhelyeket tartalmazó felszínes, neszesemmifogdmegjól  üzenetek a napi pletyka/bulvár lapok hasábjain, melyeket sokan hitelesnek tekintenek és bele se gondolnak abba, hogy azért passzolnak rájuk az olvasott sorok, mert ezek a mondatok gyakorlatilag MINDEN önbecsülés hiányos emberre leírhatók, úgymond "igazak"

"Önnek nagy szüksége van arra, hogy szeressék és csodálják, ugyanakkor meglehetősen kritikusan viszonyul önmagához. Előfordul, hogy erősen kételkedik önmagában. Tudja, hogy rendkívüli képességekkel rendelkezik, amelyeket nem használ ki kellőképp."

Valójában mindnyájunknak szükségünk van szeretetre és elismerésre. Az is statisztikai tény, hogy legtöbb ember tele van önkritikával és egy kis kételkedésért sem megyünk a szomszédba. És az is nagy általánosságban megfigyelhető, hogy az emberek nagy része ismeri néhány erősségét, de mivel az élete nem gazdag és nem sikeres, így azt gondolja, biztos nem használja ki ezeket a képességeit.

Tehát amikor  általános jellemzőket tartalmazó üzenetekbe botlunk, olyankor nem sok kapaszkodót kapunk az előrelépéshez. 

Az előrelépés ott kezdődik, hogy pl. megismerkedünk az Önbecsülésünk 3 fontos alappillérével:

  • az önképpel (ismerem az erőforrásaimat, erősségeimet illetve korlátaimat és gyengeségeimet is) 
  • az önszeretettel ( vagyis a hibáimmal, kudarcaimmal, tévedéseimmel együtt is képes vagyok szeretni magam)
  • és az önbizalommal (amikor hiszek abban, hogy az elém kerülő feladatokkal, helyzetekkel meg tudok birkózni és ezért merek belevágni lehetőségekbe)

Továbbá azzal is célszerű lesz megbarátkozni, hogy önbecsülésünk nem egy statikus állapot, amit egyszer elértünk és pipa, hanem bizony folyamatos karbantartást és fejlesztést igényel. Ezért lényeges tisztában lennünk azzal is, hogy önbecsülésünk alapvetően két dologból táplálkozik - egyrészt a másoktól kapott szeretet megéléséből, másrészt a saját tudásunk és hozzáértésük eredményeiből.

  1. Mások szeretetéért - a pl. kommunikációs képességünk fejlesztésével tudunk sokat tenni
  2. Hozzáértésünkért - pedig a folyamatos NAPI aktivitásunkkal és tanulásunkkal tehetünk

Tehát, ha többre vágyunk, mint a közhelyszerű újság üzenetek útmutatója, mert szeretnénk VALÓDI ELŐRELÉPÉSEKET boldogulásunk illetve megküzdéseink sikere érdekében - akkor érdemes napi szinten foglalkozni önbecsülésünk, önismeretünk, önszeretetünk mélységeivel.  Vagyis érdemes mindennap számot-vetni önmagunkkal. Ma mit tettem magamért? Ma mire lehetek büszke? Ma hol léptem át a határaimat?  

Az önismereti kérdések tárháza végtelen, de az is igaz, hogy nem minden esetben jutnak eszünkbe a saját jó kérdéseink.

Ha változásra, előrelépésekre, jó kérdésekre vágysz, de elakadtál - várlak szeretettel. Fordulj hozzám bizalommal!

Kapcsolat felvétel:  Ide kattintva!