A változás kulcsa bennünk található

2021.09.21

Sokat halljuk, hogy az alábbiak nagymértékben befolyásolják sikereinket, eredményeinket: 

  • ÖNISMERET - ismeret, tudás önmagunk erősségeiről, gyengeségeiről
  • ÖNBIZALOM - hit önmagamban - mennyire tudok sikeresen, elégedettséget keltően adaptálódni (alkalmazkodni) a környezet változásaihoz, kihívásaihoz. Mennyire tartom magam hatékonynak. Ez a faktor a magabiztosságomon keresztül fog láthatóvá válni mások számára.
  • ÖNÉRTÉKELÉS - saját magunk tisztelete. Vagyis érdemesnek tartjuk-e magunkat a sikerre, boldogságra.

És mi van a valóságban?

Gyakran nincs reális ismeret önmagunkról, mert vagy túlértékeljük magunkban a pozitívat vagy a negatívat. 

Olyan is előfordul, hogy érdemesnek tartjuk magunkat a sikerre - sőt el is várjuk -  csak éppen nem vesszük észre, hogy nem teszünk  meg érte dolgokat vagy amit teszünk, azt nem kellő hatékonysággal tesszük.

És még sok minden más tévedés is előfordul, de most nem célom ezeket listázni. Sokkal inkább szeretnék nagyon egyszerű kapaszkodókat adni az életörömök megteremtéséhez.

Az alábbiakban olvashatsz 5+1 tippet arra vonatkozóan, hogy az Önismeret - Önbizalom - Önértékelés triásza,  hogyan alakítható egészen egyszerű dolgokkal - olyan eredményeket hozó kombóvá, amivel aztán örömöket, sikereket, elégedettséget teremthetsz az életedben. Tehát jöhet a lista :-)

  1. Írd össze a saját erősségeid és gyengeségeid. Majd 3 fontos ismerősöd is írja össze ezeket. Így lesz 1+3 listád. Fésüld össze ezeket 1 listába. Ez egy hasznos lépés a reális önismeret felé.
  2. Tűzz ki apró célokat és valósítsd meg, mert ezek növelik a magabiztosságodat. pl. havonta elolvasok 1 könyvet vagy hetente sportolok 100 percet vagy a következő hónapban selejtezem, szortírozom a szekrényeket. Minél több ilyen apró célt valósítasz meg, annál gyorsabban nő a magabiztosságod.
  3. Sportolj rendszeresen! Van, akinek a heti 3x1 óra a megfelelő, van akinek 5x30 perc, van akinek 2x2 óra stb. A lényeg, hogy a saját mennyiségedhez legyen rendelve fix nap, fix időpont, fix mozgás forma. Mindez javítani fogja a hangulatod, az energia szinted, tartást és magabiztosságot ad majd.
  4. Legyen rendezett és ápolt külsőd. Ez a jó benyomás keltésen keresztül fog kedvezően visszahatni rád. Itt is szabály, hogy a túl sok külsőség irritáló, a túl kevés viszont bizalmatlanságot keltő, de az ápoltság és  rendezettség jó irányvonal, hogy se túl sok, se túl kevés ne legyen.
  5. Minősítsd át a kudarcot! - Tanulsággá, felismeréssé, tapasztalattá, a fejlődés építőkockájává vagy  jelzéssé, ami megmutatja, hogy mit érdemes változtatni. Válaszd ki, hogy neked melyik szó a legszimpatikusabb és innentől kezdve iktasd ki a szótáradból a kudarc szót.
  6. KERÜLD a panaszkodást - KERESD a megoldásokat!

Szóval ne feledd a változás kulcsát magadban keresd, mert csakis ott találhatod. 

Tedd szlogenné a magad számára, hogy sok kicsi, apró lépésből születnek a NAGY VÁLTOZÁSOK.