A várakozás öröme vagy keserűsége?

2021.01.11

Vajon mi húzódik meg annak a hátterében, hogy sokszor nagy tudású emberek elbuknak, míg a náluk jóval gyengébb szellemi képességűek sikeresek és boldogok. A válasz az érzelmi intelligenciában keresendő.

Jól ismert tény, hogy egy alacsonyabb szintű EQ mellett, az érzelmek  irányítják a viselkedést. Ilyenkor kicsi a szükséges impulzus kontroll, ami az érzelmi intelligencia egyik lényeges eleme. Vagyis nem fog megtörténni pl. a tízig való elszámolás - az átgondolás, a lecsillapodás - a reakció megkezdése előtt.

 Az EQ bizony, egy nagyon összetett rendszer. Sokféle képességünk, kompetenciánk jól teljesítése mentén mondhatjuk magunkat ÉRZELMILEG INTELLIGENSNEK (empátia, stresszkezelésünk, magabiztosságunk stb.) és bizony ide tartozik az impulzus kontroll illetve a vágy kielégítés késleltetés képessége is.

Hogy ezeknek milyen gyakran nem vagyunk kellő mértékben birtokában, annak szemléletes bizonyítékait kapjuk a médiából, a hírekből, amikor arról olvashatunk, hogy a vágy kielégülés késkeltése vagy az impulzus kontroll kapcsán sok-sok, egyébként nagy szellemi kapacitású ember elbukik. 

Ezért van nagy jelentősége, hogy fejlesszük magukban az EQ kompetenciánk ezen részeit, mert lehet valaki IQ zseni, ha az EQ tekintetében szerények a képességei. 

A jó hír viszont, hogy erős EQ kompetenciák esetén, a gyengébb szellemi kapacitásokat is nagyon jól lehet kamatoztatni. Életünk, sikereink, boldogságunk szolgálatába működtetni. 


Kisunokám várakozik és készül a síelésre :-) 

A gyermekkorban megtanult várakozás illetve a várakozás örömtelivé alakítása az egyik leghatékonyabb EQ fejlesztő módszer, melynek majd igen nagy hasznát vehetjük felnőtt életünk során.

Ha érdekelnek más hasznos praktikák és ötletek ezzel kapcsolatban, melyeket gyerekeknél és felnőtteknél is jól alkalmazhatunk - várlak szeretettel január 20-án kezdődő EQ tréningemre :-)

Részletek IDE KATTINTVA