Elég-e az akarás?

2019.08.05

  Csak akarni kell és menni fog-halljuk sokszor a bölcs mondatot.

  És bele se gondolunk milyen kevés ez a boldoguláshoz - hisz, ha nem sikerül, akkor már könnyedén és felszínesen meg is van a magyarázat. Nem akartuk eléggé a dolgokat vagy a körülmények ellenünk hatottak.

  De miért hatnak ellenünk a körülmények és vajon miért nem akarjuk eléggé azt, amiről azt gondoljuk, hogy akarjuk.

  Jó kis paradoxon. Ezért tovább olvasgatunk a gyors boldogulást ígérő könyvekben és rábukkanunk a következő mondatra - a cél és a vágy nem ugyanaz. Természetesen ez igaz, hiszen a vágyak az ábrándozás birodalmába tartoznak és csak a céllá alakítás fogja átemelni a megvalósulás felé.

  És már olvassuk is a hasznos tanácsokat, hogy vágyainkat miképpen emelhetjük át az ábrándozás fellegvárából a megvalósulás mezejére. Írjuk le konkrétan, mit szeretnénk, tűzzünk ki határidőt, készítsünk cselekvési tervet, ragasszunk képmontázst, amit tegyünk ki szobánk falára.

  De bizony sokszor így sem megy. Vizualizáltuk, kitűztük a célt, mantráztuk az önmegerősítő mondatokat és mindezek ellenére mégsem jön a megvalósulás.

  Nem értjük, hiszen a "Titok" , az "Erő" és sok egyéb önsegítő könyv azt sugallja, hogy a vizualizálás, az akarás, a célkitűzés elegendő ahhoz, hogy Harry Potterré váljunk, és egy suhintással teljesüljön az, amit szeretnénk.

  És igen, tényleg van, amikor teljesül is. Ilyenkor örülünk és igazolva látjuk a gyors csodapraktikák elegendő voltát. Parkolót találunk, mert mondogattuk vezetés közben a megfelelő mondatokat és még 3 ujjunkat is összeérintettük a kormánykerék forgatása közben. Hallunk csodagyógyulásokat, mert az illető vizualizálta sejtjei gyógyulást, vagy rátalált álmai otthonára mert elképzelte és bevonzotta. Tehát megnyerte, elérte, megkapta......, mert akarta. Sokat lehetne sorolni, de ironikus soraimból bizonyára így is kiderül, hogy ezeket a praktikákat kevésnek tartom, miközben természetesen elismerem SZÜKSÉGESSÉGÜKET.

  És miért gondolom kevésnek? Mert valljuk be őszintén, több az olyan eset az életünkben, amikor akartunk valamit és mégsem sikerült. Nem lett több pénzünk, nem gyógyultunk meg, nem fogytunk le, nem lettünk szorgalmasabbak, nem sikerült leszokni a dohányzásról stbstbst

  Mi ilyenkor a valódi akadály? Hisz elképzeltük, mondogattuk, akartuk, 3 ujjunk összeérintettük.

  Csakhogy egy nagyon lényeges momentum kimaradt és erről vajmi keveset írnak a gyors eredményeket ígérő siker tanfolyamok. Nem hívják fel a figyelmet az önismeret és a tudatosság elsajátítás lassú és rögös útjára.

  • hiszen ha nem tudjuk, miért akarjuk, azt, amit akarunk
  • ha nem tudjuk, milyen hátrányunk lehet a kívánt dolog megvalósulásból - mert bizony lehet
  • ha nem tudjuk, milyen hátrányunk lehet a régi, rossz dolog eltűnéséből - bizony ez is lehet
  • ha nem tudjuk mi alól ad felmentés a betegség, a plusz kiló, az alkohol , a pénznélküliség, a társtalanság és az egyéb megszüntetni kívánt rossz dolog - akkor bizony nem sokra fogunk menni a Titokkal, az Erővel illetve az egyéb hipp-hopp módszerrel.

Tévedés ne essék! Én is fontosnak tartom a vizualizációt, az önerősítő mondatok ismétlését, a célkitűzést, de ezek mellé elengedhetetlennek tartom beilleszteni az önismeret lassú és nehéz folyamatát is, mert enélkül, gyakran fog - "érthetetlen" módon - elmaradni a megvalósulás.

A XXI. században SINCS ingyen ebéd! Az önismeret gazdagításhoz pedig érdemes keresni és találni egy külső és objektívebb szemlélőt, mert saját vakfoltjaink megtalálása egyedül nehéz. Ezért is hívják vakfoltnak, mert objektív torzításaink miatt - melyekről cikkeimben elég sokat írok - nehéz ezekre rálátni.

Találj rá vakfoltjaidra, hogy vágyaid céllá - céljaid pedig valósággá alakíthasd!

Karaszi Andrea - Coach