Elsüllyedt költségek

2019.03.01

Sokan nem ismerik ezt a fogalmat pedig a megismerése segíthetne jó néhány további veszteséget elkerülni.

A tisztánlátás - a tudatosság - érdekében, érdemes a fogalmakat szétválasztani.

A veszteség az, amikor a költségeink meghaladják az ugyanazon dologgal kapcsolatos bevételeinket; ilyenkor negatív eredmény keletkezik, vagyis veszteséget könyvelhetek el.

Az elsüllyedt költségek pedig azok a kifizetések, melyeket már teljesítettünk és nem lehet visszaszerezni. Vagyis a múltbéli költéseim egy része mindenképpen elveszett, visszahozhatatlan, nem térül meg; le kell mondanom róluk örökre. Mai szóhasználattal élve: be kell nyelnem őket.

Miért fontos ismerni az elsüllyedt költség fogalmát?

  • hogy megkíméljük magunkat újabb értelmetlen, ésszerűtlen kifizetésektől, energia befektetésektől
  • hogy legyünk tudatosak arra, ez a pénz már eltűnt, ezért nem szabad a jövőbeni döntéseknél figyelembe venni - nem érdemes a jelen döntését egy múltbeli döntéssel TERHELNI.

Bizony életünk során sokszor kerülünk olyan helyzetbe, amikor JOBBAN JÁRUNK, ha elfogadjuk a tényt, miszerint egy korábbi döntésem nem hozott pozitív eredményt - ezért MOST hoznom kell egy jobb döntést.

Tehát, ha kifizetettem egy 200 dolláros tanácsadót, aki megvizsgálja az új üzletág megkezdésének előnyeit és hátrányait és azt tanácsolta, hogy ne vágjak bele, mert nem jók a kilátások, akkor az 200 dollár kifizetése veszteség?

Igen! Viszont, ha képes vagyok ezt az 200 dollárt elsüllyedt költségnek is értelmezni, akkor MEGKÍMÉLEM magam jóval nagyobb veszteségektől, melyeket az üzletbe való belevágás hozott volna.

A sunk cost ("benyelt költség") gyakran merül fel életünk során. Számolni kell vele!

A népi bölcsesség "tanuló pénznek" hívja.