Hatékony eszköz az ÖNISMERETHEZ

2021.09.22

Nagyon szeretem az erőszakmentes kommunikáció adta lehetőségeket. Kezdetben - kb. 15 éve - "csak" egy kommunikációs formát akartam megtanulni, hogy ügyesebben kommunikáljak. Sokkal több lett belőle :-) hiszen ma már az életfilozófiám alapját képezi az EMK szemléletmódja és az önismeretem legnagyobb bázisává vált. 

Eljutottam odáig, hogy nem görcsölök azon, hogy NEHÉZ helyzetekben, csípőből nyomjam az erőszakmentes kommunikációs formulákat - sokszor nem is menne, mert annyira lefagyok és ledöbbenek helyzeteken - hanem sokkal inkább arra törekszem, hogy utólag végiggondoljam a helyzeteket. Sablon szerint megyek végig az EMK szempontjain és mire a végére érek lenyugszom, felismerésekkel gazdagodok, kialakul bennem egy belső tisztánlátás, ami lehetővé teszi, hogy kapcsolódni tudjak a saját teremtő erőmhöz.

Legelőször is konstatálom a helyzetet, amiben feszültségem keletkezett.

Majd megfogalmazom a kritikus gondolataimat. Bizony! Nem elírás - hiszen nem lehetséges az erőszakmentesség addig, amig nem kapcsolódtam össze a saját agressziómmal.

Ezután a helyzetet lecsupaszítom a tényszerű megfigyelésekre. Itt már tudok ítélkezés mentes lenni, hiszen az előbbi lépésnél kiadhattam magamból az ítéleteimet.

Következő lépésként tudatosítom, hogy milyen érzéseim keletkeztek és, azokat milyen szükségleteim keltették életre. Tudatosítom azt is, hogy mit kérnék a másiktól az adott helyzetben.

Természetesen megpróbálok a másik cipőjébe is belebújni, hogy megtippeljem vajon milyen érzések és szükségletek lehettek benne, amikor úgy cselekedett ahogy tette.

És végül , de nem utolsó sorban kigondolok egy ésszerű cselekvési tervet.

És mire idáig eljutok addigra aktivizálódik bennem a kreativitásom és pikk-pakk eljutok a helyzet megoldásáig 😊

Sokévi tapasztalatom alapján azt is látom, hogy kezdetben ezekhez a lépésekhez célszerű támogatást igénybe venni, de hamar bele lehet tanulni és ilyen formán az ÖN-coachingnak egy nagyon hatékony eszköze lesz a kezünkben. 😊

Ha szívesen megtanulnád az Önismeret növelésnek ezt a formáját, ITT tudsz jelentkezni :-)