A változás beindító szikrája, az elfogadás

2020.01.14

Carl Rogers munkáiból az egyik legfontosabb gondolat, amit megtanultam, hogy az elfogadással kezdődik a változás. Amíg csak a változást akarom önmagában, ilyen vagy olyan előnyök és hasznok reményében, addig rendre kudarcot fognak vallani a próbálkozásaim, hiszen ilyenkor alapvetően NEM FOGADOM EL azt, ami van.

Tehát hiányzik a változást beindító szikra - az elfogadás.

Nagyon nehéz megérteni ezt a paradoxont!

Nekem is sok-sok évembe telt míg tényleg megértettem. Addig pedig sok-sok kifogásom és érvem volt e nézet ellen.

Legfőképp azt hajtogattam - sokad magammal együtt - hogy "nem lehet elfogadni a rosszat" illetve folyamatosan törekedni kell a fejlődésre, javulásra.

De érdemes-e valamit jónak vagy rossznak minősíteni?

Az EMK-ból (erőszakmentes kommunikációból) azt tanultam, hogy nem érdemes, mert önmagában a dolgok nem jók vagy rosszak. Csak állapotok, melyek a saját értelmezésünk tükrében keltenek bennünk jó vagy kevésbé jó érzeteket.

Első nekifutásként ezért én is elkezdtem kicselezni az axiómát.

Gondoltam, ok, rendben, legyen. Elfogadom a "nem jót" de valójában csak hajtogattam mechanikusan a szavakat. Csak megjátszottam az elfogadást, hogy "kiérdemeljem" a változást

Az elfogadásnak azonban van egy semmivel össze nem téveszthető ÉRZETE - számomra ez a megkönnyebbülés, a megbékélés, a beleolvadás érzetei. Amikor nem azért érzem ezeket, hogy elindítsam a változást, hanem azért, mert valóban megszületik bennem a gondolat, hogy oké hajlandó vagyok ezzel a dologgal leélni az életem, mert megértettem, hogy EZ HOZZÁM TARTOZIK! ugyanúgy, ahogy a kezem és a lábam is.

Hagyom ezt a "nem jót" mindennapjaim részének lenni és ilyenkor egy idő elteltével  MEGTÖRTÉNIK ÉS ÉSZREVESSZÜK A CSODÁT!  

Egyszer csak ráeszmélünk - valami megváltozott és lényegében már egy ideje, a korábban "jónak" ítélt állapottal éljük mindennapjainkat.

Kívánok mindenkinek ilyen élményeket. Megnyugvást, megértést, belesimulást és NE a változásért, hanem az élet törvényeivel való együtt áramlás szépségéért.

Énerő fejlesztő konzultációimmal szívesen segítem neked is ezt a folyamatot, hogy megértsd - fontos dolog a célkitűzés, de még fontosabb a jelenünk megértése és elfogadása, mert ez a feltétele céljaink valóra váltásának! 

enriquelopezgarre képe a Pixabay -en