Önbecsülés - Önbizalom

2023.10.03

                                                                 Эльвина Якубова képe a Pixabay -en. 

Gyakran ott keressük az ÖNBIZALMAT és az Önbecsülést, ahol megtalálni sose fogjuk vagy csak rövid időre és aztán újra elillan :-(

Karrier, teljesítmények, kinézetem tökéletesítése, pénz növelés - vagyis külső dolgokban keresem az önbecsülésem növelésének forrását.

Ahol viszont RITKÁN keressük, pedig sokkal inkább megtalálnánk  :-) 

  • Az érzéseim - szükségleteim felismerésében, 
  • a felelősség vállalásban, hogy magam teszek magamért, a szükségleteim megvalósulásáért, 
  • azzal, hogy tudatossá teszem a reakcióimat - hogy nem érzésből cselekszem, hanem kognitív végiggondolás alapján
  • megismerem a családom történetét - a transzgenerációsan ható tényezők meglátása érdekében. Ez már önmagában is terápiás hatású, hiszen nagyon sok meghitt beszélgetés kapcsolódik hozzá (rokonokkal, családtagokkal)
  • önmagam figyelésével, önismeretem gazdagításával
  • vagyis mindennel, ami a BELSŐ világommal kapcsolatos

Edith Eva Eger alább idézett sorai pedig egyszer csak felbukkant a neten :-) ahogy megírtam a fenti gondolataimat. Hmm. A nagy Testvér mindent lát? de erről  majd máskor írok :-) 

"A törött lényedet felcicomázod mindenféle diplomával , teljesítménnyel, elismeréssel, darab papírokkal. Ám ezek közül egyik sem képes rendbe hozni azt, amiről te azt hiszed, hogy éppen rendbe hozod majd vele. Miközben alacsony önértékelésem ellen próbáltam küzdeni, valójában éppen hogy megerősítettem magamban az értéktelenségem érzését. Azonban azzal, hogy megtanultam a pácienseimnek szeretetet és teljes elfogadást adni, szerencsésen szert tettem annak tudására is, mennyire fontos , hogy saját magamnak is ugyanezt tudjam nyújtani!"

30 éve vezércsillagom Carl Rogers könyve - Valakivé válni - az empátiáról, értő figyelemről, elfogadásról :-) mert 30 éve tapasztalom, hogy az értő figyelem adása másoknak és önmagamnak,  a leghatásosabb eszköz arra, hogy kihozzam magamból és a másikból is a legtöbbet :-) hogy váljunk Valakivé :-) 

Bíztatlak az értő figyelem tanulására és gyakorlására, hisz ez, egy nagyon egyszerű eszköz, a gazdag változások érdekében :-)