Pénzügyi Coaching

2023.01.31

Napjaink folyamatosan változó gazdasági és pénzügyi körülményei egyre fontosabbá tették életünkben a pénzügyi tanácsadást - és még fontosabbá a pénzügyi coachingot.

A pénzügyi tanácsadás - a meglévő pénzekre fókuszál és ahhoz keres lehetőségeket.

A pénzügyi coaching viszont - egy szemléletet tanít.

A pénzügyi coaching - Pénzügyi TUDATOSSÁGRA tanít. 

Segít abban, hogy pénzügyi helyzetünkre tisztán rálássunk. A bevételekre, kiadásokra és ezek változásaira. 

Gyakran tapasztalom, hogy a bevétel növekedés nem hoz valódi gyarapodást - csak több, ésszerűtlen költekezést. 

Közgazdászként az Egyetemen az első mondatok egyike volt, amire megtanítottak bennünket, hogy az erőforrásokkal ésszerűen szükséges bánni. 

De hogyan bánjunk ésszerűen erőforrásainkkal, pénzeinkkel? 

Nagyon leegyszerűsítve Charles Dickens híres regényéből meg is tudhatjuk.

"Húsz font évi jövedelem mellett: 19,5 font évi kiadás: egyenlő a boldogsággal. Húsz font évi jövedelem mellett, 20,5 font kiadás viszont: egyenlő a nyomorral."  (Charles Dickens - Copperfiel David c. regénye)

Ez egy nagyon egyszerű szabály, mégis nehéz betartani, mert az érzelmeink folyamatosan félrevisznek bennünket. Kognitív tévedések sokaságába botlunk, amitől valahogy minden félremegy. Jelenleg több, mint 200 kognitív tévedést ismerünk, amiknek az észrevétele nem is olyan könnyű. Ebben lehet nagy segítség a pénzügyi coaching - ahol speciális kérdések és speciális figyelem keretében tud kialakulni az a fajta gondolkodás, ami lehetővé teszi a pénzünkkel való okosabb gazdálkodást. Fontos felismerni, hogy mikor, hol, milyen helyzetekben dobjuk félre a racionalitást és döntünk az érzelmeink hatására.

Ha szeretnél felismerésekre jutni pénzügyi helyzeteddel kapcsolatban - keress bátran, hiszen a VÁLTOZÁS mindig a VÁLTOZTATÁSSAL kezdődik.