SZAKÍTÁS UTÁN

2020.06.25

A szakítás minden esetben fájdalommal jár. Sokszor azt tapasztalom,  hogy lényegében mindegy, mennyire volt rövid vagy hosszú a kapcsolat, de sok esetben még az sem számít, hogy számítani lehetett rá.

Mivel a szakítás lényegében egy gyászfolyamat, ezért a gyászfolyamatra jellemző szakaszokat ebben az esetben is bejárjuk. Düh, döbbenet, alkudozás, letargia stb. Jön mindenfajta kellemetlen érzés, hangulat, állapot heteken, hónapokon keresztül.

Az alkudozási fázis törvényszerűen behozza az újrakezdési próbálkozásokat, az eszement diétákat, edzésterveket vagy mértéktelen szexet. A düh szakasza  a sárdobálást, a másikra mutogatást, a felelőség hárítást. A letargia pedig pl. a másik nemből való kiábrándulást. Felsorolni sem lehet a repertoárt, mi mindenen megyünk végig kínunkban, fájdalmunkban.

Vajon lehet-e a szakítást méltósággal csinálni?

Lehet!

  • Felnőtt énállapotból  
  • játszmák kerülésével 
  • 3E-s kommunikációval, vagyis 
  • Emberi-együttmüködő-erőszakmentes kommunikációval.

Csakis ebben a formában érdemes tisztázni az okokat. csak így érdemes egyeztetni, mi vezetett idáig vagy mi volt a két fél felelőssége vagy mit lehetett volna másképp csinálni.

FONTOS! Ahhoz, hogy továbblépjünk, felépüljünk, hogy kiegyensúlyozottan tudjunk elkezdeni egy következő párkapcsolatot - le kell zárni a múltat.

Ez a zárás pedig sokféleképpen történhet. Lassan és gyötrelmesen vagy inkább fejlődést-megbékélést hozva. Ha ez utóbbi jobban tetszik - VÁRLAK SZERETETTEL!

A segítő szakma ma már nagyon sok gyógyító fortélyt ismer, alkalmaz, amivel fájdalmainkat rövidíthetjük, mérsékelhetjük. 

A leghatékonyabb gyógyír pedig több évtizede: a segítő beszélgetés. Carl Rogers óta az értő figyelem az egyik leghatékonyabb formája az emberi gubancok és nehézségek kisimításának.  Gyere és tapasztald meg! Hamarabb lesz könnyebb!